Υλικά
500 γρ. ζυμαρικά
4 φούχτες iceberg σε λωρίδες
1 μάτσο ρόκα
3 κ.σ. κάπαρη
1 φλ. γραβιέρα Κρήτης σε φλούδες
Για τη σάλτσα
1 φλ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. χυμός λεμόνι
2 κ.σ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι
1 κ.γ. μουστάρδα
1 φούχτα φρέσκα φύλλα λουΐζας πλυμένα και στεγνωμένα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε το iceberg, το χωρίζουμε σε φύλλα και το κόβουμε σε λωρίδες. Πλένουμε τη ρόκα και αφαιρούμε τα πιο σκληρά κοτσανάκια. Στραγγίζουμε την κάπαρη από την άλμη, την ξεπλένουμε σε σουρωτήρι και την αφήνουμε στην άκρη. Φτιάχνουμε τη σάλτσα: βάζουμε στη μουλινέτα το ελαιόλαδο, το λεμόνι, το κρεμμύδι και τη μουστάρδα και δουλεύουμε μέχρι να γίνει το μείγμα σαν γαλάκτωμα. Μεταφέρουμε σε μπολ και αλατίζουμε σύμφωνα με γούστο μας. Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό, τα στραγγίζουμε και κρατάμε 2 κ.σ. από το νερό τους. Τα ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το iceberg, τη ρόκα, την κάπαρη και τη γραβιέρα. Ανακατεύουμε με ξύλινη πιρούνα ανασηκώνοντάς τα προσεκτικά. Ρίχνουμε στη σάλτσα το νερό που έχουμε κρατήσει, τα φυλλαράκια της λουΐζας και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε τα ζυμαρικά στα πιάτα, περιχύνουμε με τη σάλτσα και αν θέλουμε τρίβουμε από πάνω κι άλλη γραβιέρα και πιπέρι.