Οι γκόγκες είναι ένα μοναδικό προϊόν.
Ένα παραδοσιακό προϊόν, φτιαγμένο με μεράκι όπως παλιά, με αγνά ντόπια υλικά.
Από μικρό αλευρόμυλο της περιοχής μας, παίρνουμε το χωριάτικο αλεύρι προσθέτουμε φρέσκο γάλα και έχουμε ένα άριστο, γευστικό αποτέλεσμα.
-
Γκόγκες ψιλές
Γκόγκες ή Γκόγκλιες όπως τις λένε σε πολλά μέρη της χώρας μας είναι ένα φρέσκο χονδρό ζυμαρικό. Στο παρελθόν όταν οι γυναίκες γύριζαν από την δουλεία στα κτήματα ή στα ζώα αναμειγνύοντας αλεύρι και νερό και πλάθοντάς το με τα χέρια τους, έφτιαχναν ένα γρήγορο και χορταστικό γεύμα για την οικογένεια. Εμείς, στα ''Μωραϊτικα παραδοσιακά ζυμαρικά'', από τους πρώτους στην Ελλάδα επαναφέραμε αυτή τη παραδοσιακή συνταγή ώστε να μπορούν και οι νεότερες γεννιές να γεύτουν τη παράδοση. Οι γκόγκες έγιναν άμεσα αποδεκτές από το ευρύ κοινό και είναι ιδιαίτερα αγαπητό από τα μικρά παιδιά.
Σύνθεση: Αλεύρι από σκληρό σιτάρι, φρέσκο ντόπιο γάλα.
Ανά 100gr
Ενέργεια: 270kcal
Υδατάνθρακες: 55gr
Λίπος: 2gr
Πρωτεΐνες: 10gr
Nάτριο: 0.09gr -
Γκόγκες χοντρές 500gr
Γκόγκες ή Γκόγκλιες όπως τις λένε σε πολλά μέρη της χώρας μας είναι ένα φρέσκο χονδρό ζυμαρικό. Στο παρελθόν όταν οι γυναίκες γύριζαν από την δουλεία στα κτήματα ή στα ζώα αναμειγνύοντας αλεύρι και νερό και πλάθοντάς το με τα χέρια τους, έφτιαχναν ένα γρήγορο και χορταστικό γεύμα για την οικογένεια. Εμείς, στα ''Μωραϊτικα παραδοσιακά ζυμαρικά'', από τους πρώτους στην Ελλάδα επαναφέραμε αυτή τη παραδοσιακή συνταγή ώστε να μπορούν και οι νεότερες γεννιές να γεύτουν τη παράδοση. Οι γκόγκες έγιναν άμεσα αποδεκτές από το ευρύ κοινό και είναι ιδιαίτερα αγαπητό από τα μικρά παιδιά.
Σύνθεση: Αλεύρι από σκληρό σιτάρι, φρέσκο ντόπιο γάλα.
Ανά 100gr
Ενέργεια: 270kcal
Υδατάνθρακες: 55gr
Λίπος: 2gr
Πρωτεΐνες: 10gr
Nάτριο: 0.09gr
Γκόγκες μαγειρεμένες παραδοσιακά
Υλικά για 4 άτομα
500 γρ. Γκόγκες χονδρές Μωραΐτικα (συσκευασία κατεψυγμένες )
120 γρ. Μυζήθρα τριμμένη
30 γρ. βούτυρο αγελαδινό η πρόβειο
30 γρ. Ελαιόλαδο
5 γρ. αλάτι χονδρό
Βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό να ζεσταθεί, προσθέτουμε χοντρό αλάτι και όταν το νερό αρχίζει να κοχλάζει ρίχνουμε μέσα τις γκόγκες Μωραΐτικα , τις ανακατεύουμε προσεκτικά και απαλά με ξύλινη κουτάλα και τις βράζουμε για 10 με 14 λεπτά(al’tente ).
Καλύτερα να τις δοκιμάσετε όμως για να βεβαιωθείτε ότι είναι έτοιμες, προσέξτε μην παραβράσουν γιατί θα λασπώσουν.
Βγάζετε τις γκόγκες από την κατσαρόλα με μια μεγάλη τρυπητή κουτάλα λίγες κάθε φορά, τις απλώνετε σε μεγάλο πιάτο και τις πασπαλίζετε με τριμμένη ξερή μυζήθρα.
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ή μικρό τηγάνι βάζετε μια μεγάλη κουταλιά πρόβειο βούτυρο, προσθέτετε και 3 – 4 κουταλιές της σούπας λάδι και αφού ζεσταθεί καλά ρίχνετε 2 – 3 γεμάτες κουταλιές της σούπας ξερή μυζήθρα.
Ανακατεύετε καλά μέχρι να αρχίζει το τυρί να χρυσίζει(προαιρετικά), προσέξτε μην καεί και αμέσως το ρίχνετε πάνω από τις ζεστές γκόγκες.